Lion-bar brownie

julesmåkager

Der lå en lille pebernød
på kagedåsens bund
Den trillede og trillede
fordi den var så rund
Men pludselig sprang låget op
og pebernødden med
den trillede og trillede
Den trilledeafsted

Den trillede til Langeland
den trillede til Skåne
den trillede til stjernerne
og til den gamle måne
Den trillede til himlens port
men ak, der blev den væk
Nu ligger den og triller i
Amalies mavesæk

når dejlige december er over os, er småkager en af de ting, som jeg helst vil fordrive tiden med i køkkenet. der er uanede muligheder for udformning og smag. jeg har lavet pebernødder. den opskrift kan du finde her. i denne omgang er det blevet til brunkager og kanel/mandelkager. selv er jeg blevet mest vild med de sidstnævnte, selv om det faktisk er første gange jeg bager dem. men forandring fryder, som man siger :-)

IMG_6666

brunkager, mange

200 g smør
200 g sirup
200 g brun farin
2 tsk potaske
1/2 dl vand
600 g hvedemel
50 g smuttede, hakkede mandler
1/2 tsk stødt kardomomme
1 tsk kanel
1 1/2 tsk stødt nellike
1/4 tsk stødt ingefær

smelt smør, sirup og farin i en gryde. rør potasken ud i vandet og hæld det i gryden. tag gryden af varmen, og lad massen køle lidt. bland krydderierne i melet og rør alle ingredienserne sammen. del dejen i to, og rul dem ud i pølser med en diameter på 4 cm.
lad dejen lægge på køl natten over (eller to-tre dage), eller på frys – hvor den kan holde sig længe. hvis du vil bage dem med det samme, så læg pølserne på frys en time, inden de skæres ud i små skiver og bages i 8-10 min ved 175 grader. opbevar de afkølede småkager i en lufttæt beholder, fx en sød kagedåse :-)

kanel/mandelkager mange

2 æg
500 g sukker
375 g smør, blødt
2 tsk kanel
75 g hakkede mandler
500 g hvedemel
1 tsk bagepulver

rør hvedemel sammen med bagepulver på en røremaskine (eller brug hænderne). tilsæt mandler, kanel og det bløde smør. tilsæt sukker og æg og saml dejen igen. lad være at ælt dejen længe, ellers kan kagerne miste deres sprødhed. del dejen i to (eller flere), og rul dem ud i pølser med en diameter på 4 cm. lad dejen lægge på køl natten over (eller to-tre dage), eller på frys – hvor den kan holde sig længe. hvis du vil bage dem med det samme, så læg pølserne på frys en time, inden de skæres ud i små skiver og bages i 8-10 min ved 175 grader. opbevar de afkølede småkager i en lufttæt beholder, fx en sød kagedåse :-)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Lion-bar brownie