indisk paneer/italiensk ricotta (hjemmelavet ost)
min dag startede på anderledes vis end normalt. jeg stod op og lavede ost for første gang i mit liv! det lyder vildt og besværligt (synes jeg). men det var så let som ingenting og tog blot sølle fem minutter.
jeg lavede en portion paneer, som er en indisk ost svarende til italienernes ricottaost. min ost skal jeg bruge som fyld i ravioli. den kan også bruges som pizzatopping, eller osten kan sættes under pres, så der kan skæres skiver af den faste ost. det kan bruges i sandwich eller sågar steges i olie på en pande.
du skal bruge:
1/2 dl hvid eddike
1/2 dl vand
1 tsk salt
1 L sødmælk
*termometer
bland vand og eddike sammen. varm mælken i en gryde til 85 grader. det skal næsten nå kogepunktet. når du aner små skvulp i overfladen og mælken næsten koger, så hælder du vand og eddike i under konstant omrøring. efter kort til den hvide mælk blive gul (dette er valle) og der vil samle sig små klumper af ost. så er osten tilberedt. sluk for blusset og hæld hele indholdet gennem en si. vallen hældte jeg ud.
derefter skyllede jeg osten, som lå tilbage i sien under rindende vand, så eddiken blev skyllet væk. så kom jeg osten og i en skål og rørte salten i. opbevar osten på køl i en beholder, hvori osten er trykket godt sammen. du kan evt. lave det på en måde, hvor osten står under pres i køleskabet til dagen efter. eks. en konservesdåse fra flåede tomater; fjern bund og top fra dåsen, så du står tilbage med en rør. placer dåsen på en tallerken og fyld osten deri. pres osten godt sammen, læg husholdningsfilm over og sæt osten på køl i et døgns tid.
Uhm, jeg smagte Paneer i onsdags i København, da jeg spiste indisk take away fra http://www.punjabrestaurant.dk – sindssygt lækkert og mildt. Kan klart anbefales.