chokolademuffins

chia-boller

måske har du hørt om chiafrø og bruger den allerede i dit køkkenet. jeg var lidt skeptisk overfor de små sorte frø i starten, nok mest fordi jeg var for nærig til at betale, hvad de koster. de er nemlig dyre! men nu er jeg blevet gode venner med frøene og bruger dem meget, specielt i min müsli om morgenen, i rugbrød og boller. chiafrø er super sunde, sprængfyldt med kostfiber, protein og lækre n-3-fedtsyrer (de fedtstoffer, som også kaldes omega-3-fedtsyrer).
en ting som man skal huske, når man bager med chiafrø, det er, at væskemængden skal være lidt højere end ellers, fordi frøene suger vand til sig, faktisk op til 12 gange sin egen vægt. det betyder ikke, at det er vanskeligt at bage med chiafrø, man skal bare lige skrive sig dette bag øret. en anden mulighed, end at hælde frøene direkte i dejen er, at chiafrøene kan stå i blød i et glas vand i 30 min inden de blandes i dejen. så har de suget den mængde væske, de kan.
denne opskrift jeg har skrevet nedenfor, den er rigtig simpel, og på to timer, så har du lækre nybagte chiaboller. hvis du ikke har chiafrø stående, så kan du erstatte dem med anden slags frø eller kerne, eller helt udelade dem. jeg synes personligt, at brød er mest spændende, når der er tilsat et eller andet til dejen, fx græskarkerner eller reven gulerod, eller chiafrø som i dette tilfælde.
hvis ikke du har brugt chiafrø i dit bagværk endnu, så synes jeg du skal prøve denne simple opskrift, og med garanti få et godt resultat med bløde boller.

12-14 stk
50 g gær
5 dl vand, lunken
6-7 dl hvedemel
4 dl rugmel
1/2 dl chiafrø
1/2 dl vegetabilsk olie
1 spsk honning
1 tsk salt

rør gæren ud i vandet. tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt. hvis du har en røremaskine så brug den og dejkrogen. ellers ælt dejen i skålen med en ske eller hånd – ikke på køkkenbordet, fordi dejen nok er for klistret til det. lad dejen hæve lunt i en time. jeg er begyndt at hæve min dej i ovnen, bare ved 30-40 grader.
hæld dejen ud på et meldrysset bord og læg 12-14 boller på en bageplade med bagepapir. jeg bruger en spatel til at ”dele” dejen i passende stykker med, så jeg ikke får den klistrede dej ud over det hele, og så jeg undgår at bruge en masse mel, så resultatet bliver tørre boller.
lad bollerne efterhæve tildækket på køkkenbordet i 30 min. tænd ovnen på 225 grader og bag bollerne i 15-20 min.

IMG_7142

IMG_7140

IMG_7148

IMG_7147

1

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

chokolademuffins