Svensk julebrød
Her er en julet opskrift på et svensk julebrød med inspiration fra Karolines. Jeg har ud over rosiner kommet tørrede tranebær i dejen. De giver både et flot farve og så er jeg vild med deres søde smag. Det kunne sagtens være undladet eller erstattet af andre tørrede frugter. Abrikoser ville fungere ligeså godt. Det samme gælder for krydderierne. Hvis du ikke er så meget for ingefær, så erstat det eventuelt med et andet krydderi, måske allehånde. Jeg lavede tre mindre brød af denne portion, men det kunne ligeså vel have været skønne juleboller. Kold smør er lige sagen på sådan en lun eller kold skive nybagt brød – eller skimmelost, hvis du er til det :-)
- 50 g smør
- 1 flaske hvidtøl
- 2 dl mælk
- 50 g gær
- ½ spsk groft salt
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk nellike
- ½ tsk ingefær
- 1/2 dl rosiner
- 1/2 dl tranebær
- 1 spsk honning
- 600 g sigtemel
- 200-300 g hvedemel
smelt smøret i en gryde. tilsæt mælk og øl og varm forsigtig blandingen op til omkring 30 grader. smuldr gæren i en røreskål og hæld den varme blanding over sammen med honning. tilsæt alle de tørrede krydderier, frugter og salt. rør sigtemelet i og ælt dejen grundigt. tilsæt hvedemelen lidt af gangen. måske er 200 g nok. hvis du har en røremaskine, så ælt dejen derpå i 10-15 min. til den er smidig og slipper skålen.
lad dejen hæve lunt i 1-2 timer. forvarm ovnen til 200 grader. form dejen til juleboller eller julebrød. jeg lavede tre mindre brød. bag dem midt i ovnen i 30 min. lad dem køle af og nyd en skive eller to med kold smør :-)
Ingen kommentarer endnu