bagels bagt med fuldkornsspelt

ciabattabrød

ciabattabrød er et lækkert lyst brød. jeg holder især af, at bruge det som sandwichbrød i madpakken. ciabattabrød har en lækker sprød skorpe og er skøn og luftig indeni. det er et langtidshævet brød, så hele processen er en smule langsommelig – men det er bestemt ventetiden værd!! :-)
jeg har nedenfor lavet et ganske almindeligt ciabattabrød, men hvis man vil skrue lidt op for teksturen, så kan man erstatte 150 g tipo 00 fra brøddejen med f.eks. 100 g rugmel, og derved få et lidt grovere ciabattabrød. opskriften her giver to brød eller 12 boller – eller 1 brød og 6 boller. selve dejen består af en fordej og en dej – en brøddej, har jeg valgt at kalde den sidste :-)

fordej:
150 g alm hvedemel
15 g gær
2 dl lunken vand

brøddej:
2 1/2 dl lunken vand
1 1/2 tsk salt
1/2 dl olivenolie
ca. 500 g tipo 00 (italiensk hvedemel) eller evt. pizzamel

rør gæren ud i vandet og rør melet til fordejen i. lad fordejen stå på køkkenbordet i 10-12 timer.
rør lunken vand, salt og olivenolie i fordejen. tilsæt melet og ælt dejen grundigt. helst på maskine, ca. 15 min, så dejen slipper kanten og bliver meget elastisk (det kan også lade sig gøre, hvis man har mange armkræfter). læg låg eller et viskestykke over skålen og lad dejen hæve lunt til dobbelt størrelse i to timer. skrab FORSIGTIGT dejen ud af skålen på et meldrysset bord. form dejen til to brød eller boller, og læg dem meget forsigtigt på bagepapir på en bageplade. drys med mel og lad brødene efterhæve tildækket og lunt i 30-45 min. bag brødet midt i en 225 grader varm ovn i 30-35 min. (giv boller 30 min og brød 35 min). lad brødet køle af, så det ikke klistrer og falder sammen, når du skærer i det :-)

IMG_6433_zps6afe44b2

god bag :-)

4

  • Camilla

    Kan man fryse det ned :-)?? Fantastisk blog! Vh. Camilla

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kære Camille :-) Du kan sagtens fryse brødet ned! I dette tilfælde, plejer jeg ofte at bage brødet knap 10 minutter for lidt, og smider det direkte i fryseren. Når jeg tager brødet op igen kommer jeg det frosne brød direkte i en varm ovn og bager det færdigt, ca. 15-20 minutter. Hilsen Amalie. God aften :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte

    Jeg skal lave sandwich til en flok frivillige hjælpere til frokost. Hvor mange sandwichsbrød vil du tro, at en portion giver? 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej,
      Jeg vil skyde på, at du kan lave seks gode brød, af denne portion dej.
      Hilsen Amalie :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

bagels bagt med fuldkornsspelt