ciabattabrød
ciabattabrød er et lækkert lyst brød. jeg holder især af, at bruge det som sandwichbrød i madpakken. ciabattabrød har en lækker sprød skorpe og er skøn og luftig indeni. det er et langtidshævet brød, så hele processen er en smule langsommelig – men det er bestemt ventetiden værd!! :-)
jeg har nedenfor lavet et ganske almindeligt ciabattabrød, men hvis man vil skrue lidt op for teksturen, så kan man erstatte 150 g tipo 00 fra brøddejen med f.eks. 100 g rugmel, og derved få et lidt grovere ciabattabrød. opskriften her giver to brød eller 12 boller – eller 1 brød og 6 boller. selve dejen består af en fordej og en dej – en brøddej, har jeg valgt at kalde den sidste :-)
fordej:
150 g alm hvedemel
15 g gær
2 dl lunken vand
brøddej:
2 1/2 dl lunken vand
1 1/2 tsk salt
1/2 dl olivenolie
ca. 500 g tipo 00 (italiensk hvedemel) eller evt. pizzamel
rør gæren ud i vandet og rør melet til fordejen i. lad fordejen stå på køkkenbordet i 10-12 timer.
rør lunken vand, salt og olivenolie i fordejen. tilsæt melet og ælt dejen grundigt. helst på maskine, ca. 15 min, så dejen slipper kanten og bliver meget elastisk (det kan også lade sig gøre, hvis man har mange armkræfter). læg låg eller et viskestykke over skålen og lad dejen hæve lunt til dobbelt størrelse i to timer. skrab FORSIGTIGT dejen ud af skålen på et meldrysset bord. form dejen til to brød eller boller, og læg dem meget forsigtigt på bagepapir på en bageplade. drys med mel og lad brødene efterhæve tildækket og lunt i 30-45 min. bag brødet midt i en 225 grader varm ovn i 30-35 min. (giv boller 30 min og brød 35 min). lad brødet køle af, så det ikke klistrer og falder sammen, når du skærer i det :-)
god bag :-)
Kan man fryse det ned :-)?? Fantastisk blog! Vh. Camilla