risotto med peberfrugter

bagels bagt med fuldkornsspelt

det her er min bagel-debut! og hvilken en af slagsen :-)
jeg må sige, at jeg er svært begejstret for disse kogte boller med hul i…. ja, mystisk lyder det altså! processen foregår lidt i etapper, men egentlig, så er bagels ikke mere besværlige at lave end meget andet bagværk – og det er jo ikke besværligt. fordi bagelsene bliver kogt, inden de bages, så får de sådan en skøn sej skorpe. jeg bagte mine bagels med salt og speltmel, men man kan også give sig i kast mere sødere versioner, f.eks. med rosiner og kanelsukker, det vil jeg i hvert fald også prøve :-)

10 bagels:
300 g tipo 00 (italiensk hvede) eller alm. dansk hvedemel
100 g fuldkornsspelt
1/2 pk gær, 25 g
1 tsk salt
1 tsk sukker
2 spsk olie
1 æggeblomme (brug hviden til pensling)
1 dl mælk
1 1/2 dl vand (måske en anelse mere)
frø til drys

opvarm mælk og vand, så det bliver lunkent, lillefingervarmt. oplæs gæren deri. bland salt, sukker, olie og æggeblommen i. tilsæt det meste af melet og ælt dejen godt og grundigt og tilsæt resten af melet. jeg æltede min dej 10 min på røremaskine. brug evt. en håndmixer med dejkroge. dejen skal blive smidig og elastisk, så dejen slipper skålens sider. lad dejen hæve tildækket og lunt i 2 timer.
alt dejen igennem og del den i 10. form hver til en bolle og lav et hul i midten. sving dejen rundt, men en finger midten, så hullet udvider sig til ca. 1/3 af bollens diameter (hvis det giver mening??). Lad dine bagels efterhæve på en bageplade med et viskestykke over i 30 min. tænd ovnen på 200 grader
fyld 1,5 l vand i en stor gryde eller en sautepande. når det koger, så dumper du tre-fire bagels i ad gangen og koger dem i 30 sekunder på hver siden. læg dem tilbage på bagepladen. pensl dem med æggehvide og kom krymmel på. bag dem i 25 min midt i ovnen.

 photo 105d9ed3-bec5-4c82-8e0d-cfb7eee1e6fd_zps42683eaa.jpg
 photo 6394300c-4f9d-4ff3-8a1c-77c634007908_zps8903db24.jpg
 photo e73eea84-9778-4d28-aeed-d29a24e4485c_zps098f9e6a.jpg

du kan lave alle former for bagels, her er lidt ideer:
feta, oliven
soltørrede tomater
ost
krydderurter
nødder
tørrede frugter
kanel og rosiner
æble og kanel
kerner

har du andre ideer?? :-)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

risotto med peberfrugter