squashkage

speltBRUD

her er speltboller med rugkerner, og meget andet godt og skidt på en lørdag morgen :-)
en ny uge står for døren, og jeg er ved at have styr på madpakkebrød, morgenmadsmüsli og hvad der ellers hører med.
denne uge er det blevet til speltboller med mange kerner – i hvert fald mange kerner som ”drys” (så der rigtig er små ting, som kan sætte sig fast mellem tænderne!)
jeg har kommet rugkerner i dejen, og fordi dejen bliver langtidhævet, så får kernerne rig mulighed for at suge noget væske og blive opblødt, så de skal ikke stå i blød eller koges forinden. hvis du hellere vil have før og kerner i dejen, i stedet for ovenpå bollen som drys, så fylder du bare kerner i. jeg har ca. brugt 1 – 1 1/2 dl som drys.
 photo IMG_6451_zpse84d2ff8.jpg

en god stor portion ca. 16 boller
4 dl speltmel
5 dl hvedemel
3 dl fem-korns-flager
1 dl skårne rugkerner
7-8 dl vand
1 spsk honning
1/2 tsk salt
1/4 pk gær
kerner til drys

opløs gæren i vandet og rør det øvrige ingredienser i. stil dejen på køl natten over, mindst 10 timer.
forvarm ovnen til 115 grader. vend dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i passende størrelser, jeg lavede 16 boller. læg boller på en bageplade med bagepapir. pensl bollerne med sammenpisket æg eller vand og drys med kerner, sesamfrø, birkes, eller hvad du end kunne tænke dig. bag bollerne i 25-30 min. midt i ovnen.

min søde kæreste kom hjem fra personalefest i nat med en fod, som gjorde meget ondt, og som ikke så særlig godt ud. men vi gik i seng, og vågnede i morges op til synet af en fod, som så ligeså slem ud, måske endda værre, og som gjorde ligeså ondt…
hmm men jeg skulle jo bage boller:-)! lørdag morgen og dejlig weekendhyggetid, så vi kunne ikke bare smutte på hospitalet sådan uden videre. men måske skulle jeg lige tage en ”slapper” med det bageri der, for to timer senere var vi hjemme igen. godt nok til duften af nybagte boller, men også med ét styks brækket kærestefod :-(
så spørg lige, om jeg fik dårlig samvittighed…
heldigvis er bollerne blevet et stort hit, og min patient med brud på foden, har i dagens løb spist de første mange boller, så lidt glad er jeg alligevel endt med at blive i dag :-)

– derfor ser jeg ikke andre muligheder end, at disse dejlige boller skal hedde speltBRUD.

2

  • Heidi k

    Ser super lækre ud! Og dejlig blog du har :-)
    Jeg har et spørgsmål til de skårne rugkerner, koger du dem først eller hvordan?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heidi k

      og jeg kan se det står i opskriften! Undskyld ulejligheden :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

squashkage