energibarer

surdejsbrød med ølandshvede

efter at Lagkagehuset har åbnet en lækker forretning i aalborg, hvor jeg bor, er jeg blevet ret så glad for ølandshvede – men jeg vil selvfølgelig bage selv, og ikke bare snyde mig til et købt, men lækkert brød fra bageriet!
jeg har tidligere bagt med ølandshvede, men dette er mit første bagt på surdej, og også det bedste ølandshvedebrød, jeg har bagt.
det tager nogle dage at få et færdigt brød, hvis du ikke har en surdej stående.

jeg har brugt 1 dl surdej af denne blanding:
3 dl vand
1/2 dl rugmel
1/2 dl ølandshvede
1/2 dl fuldkornhvedemel
^^denne surdej skal stå ved stuetemperatur i tre dage, inden den er klar til brug. rør i dejen hver dag, gerne flere gange, og veksel mellem at have den helt tillukket, og ikke helt tillukket – den skal nemlig have lidt luft.

dag 1 (når din surdej ER klar)
1 dl surdej
10 g gær
100 g rugmel
100 g ølandshvede
50 g alm. hvedemel

rør gæren ud i surdejen og rør alt melet i. lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur til dagen efter.

dag 2:
1 tsk salt
2 spsk olie
1 spsk honning
225 g hvedemel

bland ovenstående ingredienser i dejen fra dag 1. lad dejen hæve tildækket i 6 timer, eller mange flere. min dej fik lov til at hæve endnu 12 timer! derved får du en endnu kraftigere smag fra surdejen.

forvarm ovnen til 220 grader. du kan vælge at bage dit brød i en gryde eller på en bageplade. hvis du bager et grydebrød, så skal gryden med i ovnen, imens den varmer op. inden dejen kommes i gryden eller på en bageplade, så drys med lidt mel nedenunder. bag brødet nederst i ovnen i 30 minutter. til slut kan du evt. tænde for ovnens grill, hvis skorpen ikke er sprød nok.
 photo IMG_7745_zps6f0a25a4.jpg
 photo IMG_7751_zps70ac8fe7.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

energibarer