små brød med rug og 5-korn

håndværkere (eller rundstykker)

i julegave fik jeg den nyeste bog med opskrifter fra Mette Blomsterberg. det er en smuk bog, og langt de fleste af opskrifterne er lige til at gå til – så man behøver ikke at hedde Blomsterberg, for at få succes. MEN jeg havde dog problemer med opskrifterne på rundstykker og håndværkere. jeg synes hun bruger en alt for lille mængde mel, så jeg måtte spæde til! jeg kom blå birkes på mine morgenstykker, så de blev til håndværkere, det kunne ligeså vel have været lyse birkes, så det var blevet runde rundstykker. det kan du gøre som du vil. jeg har næsten fulgt opskriften til punkt og prikke. men også kun næsten :-)

16 stk (Mette skriver 20)
15 g gær
4 dl koldt vand
2 tsk salt
1/2 dl olie, smagsneutral
ca. 350 g hvedemel (jeg syens der skal noget mere i, nærmere 500 g)

smuldr gæren i en skål. hvis du har en røremaskine, så brug den. tilsæt vandet sammen med 350 g hvedemel og ælt dejen. kom olie og salt i dejen. her måtte jeg komme yderligere 100-150 g hvedemel i, fordi mit dej var ALT for tynd og våd. godt nok skal dejen æltes grundigt, så den bliver smidig, sej og forbliver helt glat og klistret at se på. læg dejen i en skål med mel, sæt låg på, og lad dejen hæve til næste morgen.
læg dejen ud på et meldrysset bord og form små rundstykker eller firkantede håndværkere. pensl med vand og drys med mørk eller lys birkes. lad rundstykkerne hæve 30-60 minutter og forvarm ovnen til 225 grader. bag rundstykkerne midt i oven i 15-25 min til de er dejligt gyldne og sprøde. min ovn er ikke super godt, så de fik næsten 25 min. måske 15 min. er er nok i din ovn :-)

 photo foto1_zps8d8fbea0.jpg
 photo foto4_zps09947835.jpg
 photo foto5_zps4ed729a1.jpg
 photo foto3_zpsc37613f6.jpg
 photo foto2_zps798b2019.jpg

1

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

små brød med rug og 5-korn