Svensk julebrød

vanillekranse

jeg har decembertravlt for tiden, og det går stærkt ud over bloggen og mit køkken! men jeg håber jeg kan finde bedre tid til de to i det nye år. men nu har jeg lige tid til, at snige en lille vanillekrans ind!

jeg elsker smagen af vanille. det er et af mine yndlingskrydderier, meeen måske synes jeg faktisk mest om vanillekranse, fordi jeg kan huske, at jeg lavede dem sammen med min mormor, da jeg var en lille pige. det var hyggeligt og jeg bliver glad i maven ved tanken om dengang :-)
en vanillekrans er en hyggelig småkage, som hører julen til – og dette år er ingen undtagelse for mit vedkommende. jeg lavede en rimelig portion dej, som jeg delte i to. den ene klump røg på køl i et par dage, og den anden ligger fortsat i fryseren. der kan den ligge længe, måske skal min ligge indtil d. 23 december, så jeg har nybagte vanillekranse til juleaften.

ca. 80 vanillekranse:
250 g hvedemel
175 g smør, blødt
3/4 tsk hjortetaksalt
125 g sukker
50 g mandler, smuttede og hakkede (eller færre eller flere)
kornene fra 1 vanillestang
1/2-1 æg (afhængig af hvor stort ægget er, og hvor meget væske melet har brug for)

smuldr smøren i melet. jeg synes det er lettet på køkkenbordet, men det kan også foregå i en skål eller røreskål. i en skål blandes sukker, hjortetaksalt, vanille og mandler. bland det i melet. samlt dejen med æg og ælt til alt melet er fugtet. læg dejen på køl i min et par timer – gerne et døgn eller to. eller læg den i fryseren, som jeg har gjort, med halvdelen af min dej.

kør dejen igennem en kødhakker med en stjerneformer hulplade. skær pølserne i strimler, og luk strimlerne sammen, så du får en lille krans. hvis du ikke har en kødhakker, så kan du bare rulle små pølser og snøre dem sammen, og evt. lave et mønster i kransene men en lille kniv.

læg kransene på bagepapir og bag dem midt i ovnen i 8-10 min ved 200 grader. lad vanillekransene køle af, og opbevar dem i en lufttæt beholder, fx en kagedåse.

 photo IMG_6719_zps27a93c04.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Svensk julebrød