speltBRUD

chokolade/orange-lagkage med mousse

sikke for en uge! det er gået hårdt ud over bloggen denne gang, men min tid har simpelthen fundet alle mulige andre sted hen, end til bloggen! min studiestart er nu tre uger gammel, og fra i morgen springer jeg ud i min første praktik på Farsø Sygehus – og jeg er drøn spændt!! jeg håber og satser på, at jeg kan kombinere blogskrivning og praktik på en god måde, så ”en sød tand” ikke bliver forsømt endnu en uge! men alle disse nye indtryk og udfordringer, de gør mig udmattet og det kræver i den grad tilvænning. derfor glæder jeg mig meget til, at vi herhjemme får en normal hverdag stablet på benene igen, med regelmæssig blogskrivning og hvad der ellers måtte følge….

MEN det er ikke træls og hårdt alt sammen :-) mig og min dejlige familie har nemlig fejret fødselsdag for min søde far i denne weekend. med hensyn til fødselsdagskagen, så ønskede han sig en kage med ”choko/orange-knas”, så jeg gik lidt i tænkeboks…

det endte ud i en hvid og en mørk chokolademousse. chokoladebunde bagt med appelsinjuice og ristede hasselnødder i appelsinsirup :-)

til 10 pers.
100 g smør
250 g sukker
2 æg
50 g kakaopulver
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk vanillesukker
et lille nip salt
175-200 g hvedemel
1 1/2 dl appelsinjuice
måske 1/2 dl mælk (tilsæt kun hvis dejen føles for fast)

hvid chokolademousse:
150 g hvid chokolade, groft hakket
2½ dl piskefløde
6 æggeblommer (3 bægre pasteuriserede)
50 g rørsukker

mørk chokolademousse:
150 g mørk chokolade, min 60%, groft hakket
2½ dl piskefløde
6 æggeblommer (3 bægre pasteuriserede)
50 g rørsukker

knas:
1 dl hasselnødder
1 dl appelsinjuice
2 spsk sukker

fremgangsmåden er ens for både den hvide og den mørke chokolademousse:
Smelt chokoladen meget over vandbad. Pisk fløden til skum og stil det til side. Pisk æggeblommerne hvide med sukkeret (det tager længere tid end du tror!!), og rør den flydende chokolade i. Vend flødeskummet i chokoladeblandingen lidt ad gangen. stil massen på køl.
Der skete det, at jeg ikke fik min hvide mousse pisket nok, så den blev for blød og flydende, den ”satte sig” aldrig ligesom den mørke gjorde. derfor er det altså vigtigt, at du giver dig god tid til at piske sukker og æg hvidt og skummende.

forvarm ovnen til 175 grader. rør smør og sukker let og luftigt. tilsæt et æg ad gangen og bland det godt. skru ned til lav hastighed og rør vanille, kakao, bagepulver, natron og salt i. rør godt og kom halvdelen af melet i sammen med appelsinjuice. derefter tilsættes resten af melet og bland det hele godt sammen.
bag kagen i en smurt bageform. jeg brugte en 20 cm springform og lagde et stykke  bagepapir i bunden af formen og smurte siderne i formen med smør. bag kagen midt i ovnen i 25 min. lad kagen køle HELT af inden den deles. jeg delte kagen i tre bunde.
Hvis du har en større springform end 20 cm i diameter, så er det nok en god idé kun at dele kagen i to bunde, da de ellers vil blive for tynde.

jeg kogte appelsinjuice sammen med sukker på en pande. da det begyndte at karamellisere kom jeg hasselnødder i og ristede dem med. så hældte jeg den varme blanding ud på et stykke bagepapir og lod det køle helt af og blive sprødt inden jeg hakkede det fint.

jeg fandt et passende lagkagefad og lagde den første bund på. så smurte jeg et lag hvid chokolademousse på (den var kold med stadig lidt flydende), dryssede med knas. den næste bund på og en lag mørk chokolademousse OG hvid mousse, dryssede med knas. den sidste bund og mørk chokolademousse øverst. jeg havde stadig en smule hvid mousse som blev toppet øverst, men det havde uden tvivl være flottere for øjet uden! til slut blev kagen toppet med lidt hvide chokoladespåner :-)

foto

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

speltBRUD