Crème brûlée

løgtærte med ost

lidt løg er godt. meget løg er meget godt… altså løg er så brugbare, jeg synes næsten ikke de har nogen grænse for anvendelse i køkkenet (selvfølgelig skal de ikke bruges i det søde køkken). en god egenskab ved løgene er, at de faktisk er gode året rundt, i modsætning til mange andre sæsonbestemte råvarer. men der er forskel på danske og udenlandske løg. de danske løg har en tendens til at være kraftigere i smagen, når de er rå. derfor egner de sig godt til at blive stegt, grillet, friteret eller noget helt fjerde, så smagen bliver mildere og sødere :-)
– det er også derfor, at en græsk salat bare ikke er det samme herhjemme, som i Grækenland. vores danske løg er for dominerende i smagen, og faktisk helt uden den solmodne sødme, som er i syden… men uanset hvad, sødme eller ej, så er løg sunde. de er blandt andet spækket med c-vitaminer, fibre og antioxidanter.

min kære far er så utrolig uheldig, i hvert fald i forhold til løgene her, for han kan ikke tåle dem. jeg er derfor vant til, at få frikadeller uden løg, og det samme med lasagne osv. derfor skete der noget helt nyt for mig, da jeg (for ét år siden i dag) flyttede hjemmefra, jeg begyndte nemlig dagligt at spise mad med løg. og jeg må bare sige én ting, sikke en masse god smag man går glip af, når man desværre må undvære løg. for en frikadelle uden løg, det er bare ikke det samme! derfor vil jeg give den ekstra gas med løg netop i dag, og hvad kunne være mere passende end en løgtærte?? løgsuppe måske, men tærte det blev :-)

denne tærte er en forholdsvis stor portion. den giver ca. 10 mindre stykker. og hvis tærten skal bruges til hovedret, vil jeg tro, at der er nok til 6 personer, hvis der serveres en god grøn salat til. tærtebunden er ikke nogen mørdej som normalt. den er lavet med mager yoghurt, mælk og olie. så den er mere fedtfattig end en traditionel mørdej med store mængder smør.

tærtebund:
100 g hvedemel (måske mere)
50 g rugmel
2 tsk bagepulver
100 g mager yoghurt
ca. 1 dl skummetmælk
4 spsk olie
1/2 tsk salt

rør alle ingredienserne sammen og ælt dejen godt, så den er smidig og sammenhængende. måske skal du bruge mere mel end de 100 g hvede.

fyld:
500 g løg, i skiver
200 g mager yoghurt
3 æg
150 g ost, f.eks. gouda, reven
1/2 tsk peber
1 tsk salt
olie

varm ovnen på 200 grader. steg løgene i olie i 5 min., ikke noget med, at de bruner og branker, de skal bare blive lidt bløde. pisk æg, yoghurt, salt og peber sammen i en skål. kom 100 g af osten i. til slut kommes løgene i. rul dejen ud på et meldrysset bor. kom bagepapir i bunden af et stort tærtefad, mit var ca. 28-30 cm. i diameter. forbag tærtebunden blindt midt i ovnen i 15 min. at bage blindt vil sige, at man kommer noget fylde på tærtebunden, så bunden ikke hæver op. jeg fyldte min bund med tørrede kikærter, og da den havde bagt i 15 min. så hældte jeg kikærterne af, og kom det rigtige tærtefyld på, og den sidste smule ost øverst. så bagte jeg tærten i endnu 30 min. efter ca. 15 min måtte jeg lægge et stykke bagepapir over tærten, så den ikke blev brændt :-)

 photo 89915148-6dd5-468b-aa26-80d991c51f7e_zps702bb68e.jpg

 

og må jeg lige tilføje, så der ikke hersker tvivl, at denne form for tærtebund selvfølgelig kan bruges som basis for alle andre typer fyld, end denne med løg :-)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Crème brûlée