gulerodsbrud med solsikker

Danmarks bedste livret og en kage i tre lag

DSC00115
i går deltog jeg i programmet ”Danmarks Bedste Livret”, som bliver sendt på TV2 Fri til efteråret. det var en dejlig dag og en god oplevelse for mig. jeg gik videre fra første til anden runde, og der stoppede eventyret for mig desværre :-)
de seks heldige, som gik videre til tredje runde, skulle ud og handle ind i sæby og tilbage på havnen og lave deres livretter. kl. 19 blev retterne smagt og bedømt af de fremmødte tilskuere, og en klar favorit blev fundet. jeg synes ikke selv, at det var den rigtige ret, som blev kåret til at repræsentere Sæby ved landsfinalen i Gilleleje på lørdag, men sådan blev det nu engang :-)

jeg havde som sagt en god dag på havnen, og det var spændende at møde de tre professionelle kokke, som skulle give min ret kritik. jeg var så spændt på at præsentere min kage for kokkene, at jeg næsten har glemt hvad de sagde til mig…. ups… men jeg fik rosende ord med på vejen; det var et godt håndværk, dejlig smag god struktur. jeg håber derfor på, at min kage og jeg kommer med i programserien, så jeg kan gense kokkenes reaktion og kritik :-)

den livret jeg havde med, er en kage i tre lag. der er flere elementer i kagen, som alle skal gå op i en højere enhed. derfor er den en smule mere omstændig end så mange andre kager, men langt fra så omstændig, at man ikke skal give sig i kast med den! kagen skal helst laves dagen før man skal bruge den, så den kan stå og trække på køl og samle endnu mere smag.

947343_10200810468840519_75121949_n

opskriften giver ca. 12 stykker:

brownie:
200 g mørk chokolade (helst med en kakaoprocent på +60%. selv bruger jeg 70%)
200 g smør, blødt
250 g flormelis
3 æg
100 g hvedemel

cheesecake:
400 g flødeost, naturel
150 g flormelis
vanillestang, kornene derfra
2 æg
2 økocitroner, skal fra begge og en spsk. saft

hindbærskum:
3-4 fl fløde
250 g hindbær
flormelis, hvis skummet skal sødes. jeg søder det en smule

nøddeknas:
200 g sukker
100 g hasselnødder

start med at lave nøddeknas. smelt sukkeret på en pande, så det langsomt bruner. kom hasselnødderne i og bland det til en masse. når hasselnødderne er smurt ind i sukkermassen, så hæld det ud på et stykke bagepapir og køl det helt af, inden det hakkes fint fint fint.

forvarm ovnen til 175 grader. klargør en alm. str. springform eller et fad med bagepapir. smelt den mørke chokolade over vandbad. pisk smør og flormlis med en flad spatel i en røremaskine, eller pisk det grundigt med en håndmixer. tilsæt under omrøring ét æg ad gangen. rør gradvist melet i og pisk godt. skru hastigheden en smule op og hæld den smeltede chokolade i. rør ved håndkraft nøddeknas i og hæld dejen i formen, glat overfladen, og sæt den til siden.

nu til cheesecaken. kom flødeost, vanillekorn og flormelis i en røremaskine med en flad spatel og pisk for lav hastighed (eller brug håndmixer). tilsæt under omrøring ét æg ad gangen. til slut kan hastighede øges en smule, så der kommer mere luft ind i massen. men pisk ikke for længe, så kan du risikere, at osten skiller. rør ved håndkraft citron- saft og skal i massen og smør den ovenpå brownien. glat overfladen og sæt bag kagen i den forvarmede ovn i 30-40 min. cheesecaken må gerne tage lidt farve ude i kanten, men skal være helt hvid midt på. når du mærker på cheesecaken skal den ”give lidt efter”, men den må ikke være klistret og hænge ved din finger. når kagen er bagt skal den køle helt af. pakkes ind og sættes på køl til dagen efter.

hindbærskummet skal laves, når kagen har trukket på køl. pisk fløden til flødeskum. hak hindbærene og bland dem i (gem nogle til pynt). smør skummet på den kolde kage og server den i passende små stykker – for selv om den er afsindig lækker, så man kan ikke spise uhyre mængder :-)

DSC00091

3

  • Mattias G

    Jeg og Sinnas ser frem til at prøvesmage herligheden, når vi drøner op forbi en eftermiddag. Det hele herinde ser super godt ud!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anonym

      Hej Mattias
      jeps, hun er skide dygtig i et køkken. Det er faktisk begge mine piger. Underligt hvor de har det fra. jeg er mega dårlig til at lave mad, og Per kan da slet ikke. Håber vi ses i løbet af sommeren. Bettina kommer forøvrigt her på torsdag. Du er også velkommen :-)
      Knus fra Lene

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Amalie Johanne Kronborg

      I skal være så velkommen begge to :-D og tusind tak skal du have!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

gulerodsbrud med solsikker