sommerkål

grydebrød

så fik jeg styr på bloggen og billederne igen, så nu kan i se det fine runde grydebrød, som jeg nød til morgenmad forleden :-)

 photo grydebroslashd_zps27799739.jpg

det sidste lange stykke tid har brødet herhjemme været bagt som boller og med surdej. jeg har fuldstændig glemt det gode grydebrød, og sikke en skam, for det er ligegodt noget af det bedste! jeg bager brødet i min le creuset gryde, som har en perfekt størrelse. hvis ikke man har sådan en støbejernsgryde, så kan man bruge en stegeso. jeg har også læst, at det er lykkedes at bage brødet i en alm. metalgryde, så mulighederne er mange :-)
man skal selvfølelig sikre sig, at gryden man bruger kan tåle høj varme. faktisk hele 250 grader! knoppen på mit grydelåg er ikke af støbejern, og den kan ikke tåle så høje temperaturer, så den skal skrues af inden låget kommer på (alternativt kan man bruge sølvpapir som låg, og sætte det tæt om gryden). når gryden med dejen indeni bliver lukket tæt, så kommer gryden til at fungere på samme måde som en slags ”dampovn”, og fugtigheden i brødet bliver bevaret, og giver det her smækre lækre resultat. når man lige har sikret sig de her ting omkring varmen, så er resten ligetil. man skal hverken bruge en røremaskine eller håndmixer og ingredienslisten er overkommelig for enhver :-)

1 grydebrød:
5 dl koldt vand
3 dl fuldkornshvedemel (eller ren hvede, hvis man hellere vil det)
7 dl hvedemel
en lille klump gær, på størrelse med en ært
et nip salt
1 tsk honning
1 spsk olie

opløs gæren i vandet og rær de øvrige ingredienser i. bare brug en grydeske og rør til alt melet er vådt, så det tager ikke mange sekunder :-)
nu skal dejen hæve tildækket på køl i min 12 timer. når brødet skal bages skal ovnen og gryden være varmen igennem inden dejen kommes i. jeg vender dejen ud på et meldrysset bord, så dejen ikke klistrer, men ikke noget med at ælte i dejen. i bunden af den meget varme gryde drysser jeg med mel og kommer dejen i. låg på og bag brødet i 30 min ved 250. tag derefter brødet ud af gryden, sænk temperaturen til 225 grader og bag det i yderligere 15-20 min. de sidste minutter sætter jeg ovnen på grill, så brødet får en lidt brændt overflade. lad brødet køle godt af inden du snupper en skive, jeg ved godt det er svært, men brødet har absolut bedst af lige at ”sætte sig” :-)

 photo IMG_6240_zpsa3c6e696.jpg

 photo 7e3c0332-b2b3-41b4-bf9e-2c8ef9fb772e_zpse8b01820.jpg

ost og jordbær på den ene mad, og lidt mere yndlings på den anden, nemlig peanutbutter, nutella og banan. ups… men det er bare såå godt :-)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

sommerkål