store og små rugbrød med mange kerner
Så er det blevet til rugbrød igen, igen… og igen… jeg bager rigtig meget rugbrød, og opskriften har været på bloggen tidligere. det er et meget nemt rugbrød, som er bagt uden surdej. det betyder, udover at det er nemmere og hurtigere at lave, at smagen på rugbrødet ikke er nær så ”surt” i smagen, som vi måske er vandt til.
du skal bruge:
ca. 10 g gær, en halv pakke gær
6 dl koldt vand
1 1/2 dl øl, gerne en mørk øl
2 dl kærnemælk (jeg har forsøgt mig med en yoghurt naturel i stedet for, og resultatet blev mere eller mindre det samme :-))
2 tsk groft salt
2 tsk sukker
4 dl skårne rugkerner
3 1/4 dl hørfrø
2 1/2 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
1 dl græskarkerner
3 3/4 dl rugmel
5 1/2 dl hvedemel
opløs gæren i de tre væsker. tilsæt mel og kerner, salt og sukker og kør massen godt igennem på en køkkenmaskine.
denne portion passer til to smurte rugbrødsforme og dejen skal hæve i mindst 12 timer på køl. hvis man ikke for brødet bagt efter de 12 timer, så kan dejen stå til hævning i op til tre dage, men efter da, så bliver dejen for sur. jeg bagte et stort rugbrød af halvdelen og dejen, og fordelte den anden halvdel i otte små rugbrødsforme. de små rugbrød blev bagt i 45 min ved 175 grader og det store rugbrød fik ydeligere en halv time :-)
hvis man ikke kan lide sesamfrø eller nogle af det andre frø og kerne, så kan man sagtens bytte ud og erstatte på kryds og tværs, bare mængderne sådan ca. passer.
tip: jeg har hørt fra en bager engang, at udover, at de bager med maltmel, så kommer de en smule kulør i rugbrødsdejen, så brødet får en pænere mørk farve. jeg har gjort det samme, og jeg må sige, at brødet bliver pænere og mere indbydende at se på, frem for sådan en lidt grå masse :-)
Ingen kommentarer endnu