fødselsdagsboller

fastelavnsboller

februar betyder fastelavn, som betyder fastelavnboller. der er mange bud på, hvordan den bedste fastelavnsbolle skal smage og se ud. i år har jeg indtil videre kun bagt med wienerbrød, og det er bare fantastisk! wienerbrød er en smule mere omstændig og tidskrævende at give sig i kast med, end en almindelig gærdej. men hvis du har tiden til det – så er det klart et forsøg værd. det er samme dej som bruges til croissanter, så behøver du ikke 20 fastelavnboller, som opskriften lyder på, så kan du eksempelvis lave croissanter klar, som du kan fryse, tø op ved lejlighed og bage i ovnen – det er da smart!
en ting du skal tænke på, hele tiden, når du laver wienerbrødsdej, det er dejen temperatur. den skal nemlig være rigtig kold, hele tiden.
beslut dig for, om der skal glasur på, flødeskum i de afkølede boller, marcipan, eller creme – og om bollerne skal bages med creme, eller blot fyldes med creme bagefter. dette kan du læse mere om senere i opskriften.

20 fastelavnboller:
30 g gær
2 1/2 dl vand, iskoldt
2 æg
70 g sukker
15 g salt
600 – 650 g hvedemel, koldt
625 g smør, koldt

smuldr gæren i det kolde vand i en stor skål eller røremaskine. bland æggene i sammen med sukker, salt og mel. ælt dejen, så den er sammenhængende. læg den til side.
bank smøre fladere til et kvadrat på 15 x 15 cm. brug en kagerulle og lidt mel, så smøret ikke hænger ved bordet.
rul dejen ud i et endnu større kvadrat, så du kan pakke smøret i:
 photo IMG_8550_zpskj6x4bjq.jpg
 photo IMG_8553_zpsec3dsr1y.jpg
r
ul så dejen ud til et rektangel på 30 x 60 cm.
 photo IMG_8555_zpspspeqvta.jpg
n
u skal du foretage første ”rulning” af tre.
børst rektanglet fri for mel. fold 1/3 dej ind på midten, og gentag så med den modsatte side.
 photo IMG_8556_zpsdmkq2su7.jpg
 photo IMG_8557_zpsfigxetka.jpg
l
æg dejen på køl i 15 minutter, inden du laver 2. rulning.
udrul den foldede dej til endnu et rektangel på 30 x 60 cm. fold igen dejen – først den ene side, så den anden.
læg dejen på køl i 15 minutter igen, inden du gentager processen og laver tredje og sidste rulning.
 photo IMG_8558_zps5iq2pqpi.jpg
efter tredje rulning har dejen i alt fået 27 lag med smør imellem dem hver. det er disse foldninger af smør, som giver boller den lækre bløde og flagede konsistens.
 photo IMG_8561_zpsdo03zngp.jpg
l
æg dejen på køl, hvis du ikke skal bruge den med det samme. ellers rul dejen ud, så den er knap 4 mm i tykkelsen. for at gøre det lidt lettere, så del dejen i to portioner og tag en ad gangen. del hver stykke dej i mindre kvadrater på 10 x 10 cm. ** -> se nedenfor.
fold hver hjørne af de små fikanter ind mod midten og gør bollerne runde, så godt som det er muligt. læg dem med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir. lad bollerne hæve lunt i en time.
 photo IMG_8566_zpsr9imcomm.jpg
forvarm ovnen til 200 grader og bag bollerne midt i ovnen i 15-20 minutter. lad boller afkøle.
 photo IMG_8567_zps02gi8mkn.jpg

vanillecreme: ** du kan vælge af lave cremen klar og en klat på de små firkanter (10x 10) med dej, lukke dejen og sætter bollerne på bagepladen med lukningen nedad, eller du kan fylde bollerne med creme efterfølgene. jeg valgte sidste løsning.

50 g sukker
5 dl sødmælk
2 æggeblommer
vanillestang, kornene derfra
40 g maizena

bland sukker, maizena, vanille og 1 dl af mælken. tilsæt æggeblommerne. varm de 4 dl mælk og i en gryde, så det når kogepunktet. under omrøring tilsættes maizenablandingen, som koges med i få sekunder om kraftig omrøring til cremen tykner. fjern gryden for varmen. kom den færdige creme i en beholder og læg husholdningsfilm over. sæt cremen på køl.
 photo IMG_8565_zpsjm4ajynp.jpg
fyld crmenen i de kolde boller, eller inden de bages (læs ovenfor)**
 photo IMG_8577_zps55yz9hd8.jpg
 photo IMG_8581_zpsk0l4lgjp.jpg

1

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

fødselsdagsboller