fabelagtige falafler (med æg)

kartoffelboller

jeg er meget opmærksom på ikke at smide madvarer ud, og jeg tænker meget over at undgå madspild i mit køkken. derfor fik et par kogte kartofler fra aftensmaden i går nyt liv, og blev brugt i en bolledej i dag.
de kogte kartofler tilføjer ikke blot god kartoffelsmag til disse boller, de bidrager også med en lækker fugtighed som sikrer saftige boller, helt uden brug af fedtstof.

bollerne i opskriften nedenfor er bagt med 15 g gær og dejen har hævet lunt i to timer. hvis du blot har en time til rådighed, så brug 30 g gær i stedet for. du kan også nøjes med knap 10 g gær og lad dejen hæve på køl natten over – koldhævet brød er også super lækkert!

10-12 boller:

1 dl grahamsmel (eller anden grov meltype)
5 dl hvedemel
15 g gær
1 æg
2 kogte kartofler (blommestørrelse)
4 dl vand, lunken
1 tsk salt
1 tsk sukker

*sesam, birkes eller andet drys

mos de kolde kogte kartofler. hvis du vil beholde lidt struktur og kunne se og smage hele kartoffelstykker, så mos dem ikke fuldstændig. smuldr gæren i vandet og rør til gæren er opløst.
brug gerne en røremaskine, hvis du har sådan en.
tilsæt sukker, salt, æg og grahamsmel og ælt dejen. tilsæt gradvist hvedemelet imens du ælter. jeg æltede dejen i 14 minutter på medium hastighed så dejen blev helt smidig, elastisk og skinnende. hvis du ælter i hånden, så ælt i så lang tid, du orker :-)
lad dejen hvile lunt ved stuetemperatur i et par timer tildækket med en fugtigt klæde.
forvarm ovnen til 225 grader med en bageplade i. når ovn og bageplade er varm tages bagepladen ud og dækkes med et stykke bagepapir. tag en lille skål med koldt vand og dyb dine hænder deri. tag så en klat af den færdighævede dej og form til en bolle og læg på bagepladen. vandet skal hjælpe dig, så den klistrede dej ikke hænger for meget ved dine hænder. drys med sesam, birkes eller andre korn eller kerner.
bag bollerne midt i ovnen i ca. 15 minutter. de skal være gyldne og sprøde.
lad bollerne afkøle en smule.

img_0109img_0121img_0127img_0128

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

fabelagtige falafler (med æg)