kaffeis
siden jeg købte min store wilfa ismaskine (som i øvrigt er på tilbud her) så har iskøkkenet været glohedt herhjemme! jeg har eksperimenteret og gjort ved, og nogle gange er det lykkedes bedre end andre. for eksempel er jeg ikke nået til at lave en acceptabel skyris, trods flere ihærdige forsøg. jeg er fortsat overbevist om, at is = fløde.
det er meget oppe i tiden, at finde sundere alternativer og erstatninger for kager og søde sager. men nogle ting, dem skal man bare lade være, fuldstændig som det er meningen, at de skal være. ligesom flødeisen. den overbevisning, er jeg i hvert fald kommet frem til! det betyder ikke, at jeg ikke giver skyrisen endnu et forsøg engang. måske til sommer :-)
opskriften, som jeg vil dele med jer nu er nok mest en voksenis. eller en is til dig, som elsker duften af nylavet kaffe, men ikke selv drikker en kop. kaffesmagen i isen her er nemlig lækker og mild uden kaffebønnernes bitterstoffer. måske bliver du skræmt alligevel, og tænker, nej tak, jeg drikker ikke kaffe! men giv isen en chance – den er virkelig fantastisk! jeg læse om kaffeis, at hvis du elsker duften af kaffe, så ryger isen ind på din top 3. over yndlingsis. og ganske rigtigt, det udsagn var ingen undtagelse hos mig!
is til fire:
120 g sukker
60 g æggeblommer (3-4 æggeblommer)
2 1/2 dl sødmælk
2 1/2 dl fløde
1 vanillestang
45 g kaffebønner, hele
1 lille knivspids salt
kom fløde, mælk, vanillekorn og stang, salt, kaffebønner og halvdelen af sukkeret i en tykbundet gryde. bring det op til lige under kogepunktet, læg låg på og sluk for blusset. lad mælken trække i 10 minutter. sigt blandingen og kassér kaffebønnerne (jeg vidste i hvert fald ikke, hvad jeg skulle stille op med mine). bland så æggeblommer og resten af sukkeret og pisk det grundigt, til det er lyst og luftigt. hæld forsigtigt lidt at den varme mælk over æggeblommerne under fortsat grundig piskning. dette gøres langsomt, så æggeblommerne vendes til varmen, og ikke bliver til røræg! tilsæt gradvist alt mælken og hæld hele blandingen tilbage i gryden. varm massen op til præcis 85 grader under omrøring. her er et termometer uundværligt!
køl massen af og sæt den på køl. når massen er helt kold, hæld den på ismaskine og kør til den ønskede konsistens. spis direkte fra maskinen eller frys isen.
Jeg har selv en wilfa, og i følge dem er der ingen grund til opvarming af fløde/ og mælk.
( i hvert fald kun for kaffebønnesmagen)
Så alt det måleribaf temp er helt overflødigt 😉