vanillevafler

Moussekage med nøddebund

i anledning af min mormors fødselsdag, tilbød jeg at stå for desserten – og jeg fik heldigvis lov. jeg endte med at lave en utraditionel lagkage bestående af to slags chokolademousser og en nøddebund lavet af hasselnødder. opskriften på nøddebunden er egentlig en jeg har fra en islagkage, så den fungerer godt i frossen og ikke-frossen tilstand. det er lidt af en proces, at lave denne kage. de to mousser skal laves klar, bunden skal bages og afkøles, kagen skal lægges sammen og ”sætte sig” på køl, inden den er spiseklar. derfor vil jeg foreslå dig, at lave lagkagen dagen forinden, så opnår du det bedste resultat.

hvid chokolademousse
150 g hvid chokolade, groft hakket
2½ dl fløde
6 æggeblommer (3 bægre pasteuriserede)
50 g rørsukker
1 blad husblas

læg husblas i blød i koldt vand. smelt chokoladen forsigtigt over et vandbad og tag det af varmen. pisk fløden til skum. pisk æggeblommerne sammen med sukkeret til det bliver lyst og luftigt. smelt husblas over vandbad og bland det i æggemassen. rør chokoladen i og vend til sidst flødeskummet i.
jeg synes det er lettest at arbejde med moussen, når den er i en sprøjtepose. derfor fyldte jeg min mousse på sådan en, og lagde den på køl. eventuelt kommer du bare din mousse i en skål med låg på, og sætter den på køl i en times tid.

mørk chokolademousse
200 g mørk chokolade minimun 70 %
50 g smør, blødt
9 æggehvider
125 g rørsukker
6 æggeblommer

smelt chokoladen sammen med smør over et vandbad. pisk æggehviderne stive sammen med 1 spsk sukker. tilsæt undervejs resten af sukkeret mens du pisker for højeste hastighed.
rør æggeblommerne langsomt i den smeltede chokolade- og smørblanding. vend så 1/3 af de stiftpiskede hvider i chokoladen – dette må gerne ske hurtigt. vend så FORSIGTIGT de sidste 2/3 hvider i. fyld moussen på sprøjtepose eller i en skål med låg og sæt på køl i en times tid.

nøddebund
200 g hasselnødder
180 g sukker (jeg tror jeg vil nøjes med 160 g næste gang)
4 æg

tænd ovnen på 200 grader. rist hasselnødderne på en bageplade i ca. 5 minutter – de skal dufte ristede. lad dem køle af. blend hasselnødderne til groft mel sammen med sukkeret. tilsæt et æg ad gangen. beklæd en 20 cm springform med bagepapir i bunden og smør siderne med smør. hæld massen deri og bag nøddebunden i 25-30 minutter midt i ovnen. overfladen skal være meget gyldenbrun og kun give meget lidt efter, når du trykker/mærke på den. er den for blød og eftergivelig, så er den ikke bagt færdig. lad bunden køle helt af.

nu skal lagkagen samles. jeg lod min nøddebund blive i springformen og beklædte siderne med ”kagefolie”. det giver en pæn kagekant og du undgår at kagen og moussen sidder fast i springformen. på nøddebunden sprøjtede jeg først mine mørke chokolademousse. jeg brugte ikke det hele – men næsten. det blev et tykt lag på omkring 3 centimeter. derpå satte jeg kagen på køl i en time inden jeg sprøjtede den hvide chokolademousse øverst. til slut inden servering dryssede jeg kagen med kakaopulver. opbevar kagen på køl helt indtil servering.

tip: skær kagen ud med en skarp kniv dyppet i varmt vand, så får du pæne kagestykker!

 photo IMG_7860_zps92f1f09b.jpg
 photo IMG_7864_zps80913f8e.jpg
 photo IMG_7865_zps44373f4f.jpg
 photo IMG_7872_zps512fd752.jpg
 photo IMG_7876_zps4236f711.jpg
 photo IMG_7877_zps5544be4a.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

vanillevafler