fødselsdagslagkage

blomkålsgratin

som min mormor lavede den. faktisk er det hendes gratin, den på billedet nedenfor :-)
grunden til, at jeg snyder lidt tyvstjæler hendes værk, så er det faktisk fordi, at jeg ikke er lykkedes med at lave den så god som hende selv (det er nok bare ren indbildning – opskriften er jo den samme). den smager i hvert fald altid bedre, når den spises hjemme ved mormor..
denne gratin er lavet med blomkål og gulerødder. du kunne med fordel erstatte eller tilsætte ærter, brokollibuketter eller måske andre af dine yndlingsgrønsager. de fire jeg lige  nævnte, dem synes jeg ejner sig særlig godt i gratin.

1 gratin:
1 blomkål
2 gulerødder
1 1/2 dl kogevand fra grønsagerne
1 1/2 dl mælk
75 g hvedemel
50 g smør
4 æg, delt i hvider og blommer
1 tsk salt
1 knivspids peder
rasp
1 tsk maizena
6 skiver bacon
*smør til at smøre formen

tænd ovnen på 175 grader. rens blomkålet og del det i buketter. skræl gulerødderne og skær dem i mindre tern. kog begge dele i letsaltet vand i 5 minutter. hæld kogevandet fra, men gem et par deciliter. lad grønsagerne dryppe af i en sigte. bland 1 1/2 dl grønsagsvand og mælk sammen med melet i gryden. varm det op og pisk grundigt indtil det jævner. når det er tyknet, så tag det af varmen og rør smørret deri. pisk hviderne stive og bland 1 tsk. maizena i – det holder formen på gratinen bedre. når jævningen er afkølet en smule, så røres de fire æggeblommer deri. tilsæt salt og peber og vend forsigtigt de stiftpiskede hvider i. brug en dejskraber, så du ikke vender tingene sammen uden at slå luften ud.
smør et ildfast fad med høje kanter med smør og drys med raps. fyld massen i fadet, men fyld højst 3/4 af formen, så gratinen kan hæve op under bagningen. drys gratinen med rasp og læg bacon øverst. bag gratinen nederst i ovnen i ca. 60 min. bagetiden afhænger eget af ovnen, men også hvilken form du bager din gratin i, så hold øje med den.

spis gratinen med smørristet rugbrød, en lille salat og måske syltede rødbeder – det plejer jeg.

 photo IMG_5858_zpsf9be099d.jpg
 photo IMG_5857_zps29ac6c96.jpg
 photo IMG_5860_zpscaa57964.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

fødselsdagslagkage