mac and cheese

koldhævede grovboller

nu går jeg snart på lidt sommerferie, men tyvstarter lige i dag med en solrig fridag. jeg elsker de her stille morgener, hvor der er tid til nybagte boller og nutella en masse. ahhh herligt.jeg rørte dejen sammen i går eftermiddags, og så har den fået lov at hæve på køl natten over. der er noget særlig lækkert over den seje konsistens på langtids, koldhævet brød, som jeg er rigtig glad for. jeg synes også, at smagen udvikler sig på en anderledes god måde – og så er det jo drøn hurtigt at bikse sådan en dej sammen, og det kræver ingen former for fancy køkkenmaskine. en stor skål og en grydeske, så er du godt kørende.du kan tilsætte de kerner og frø du holder mest af. det er kun fantasien, som sætter grænser!
denne opskrift giver ca. 15 boller.

dag 1:
1 dl mælk
5 dl kold vand
4 dl hvedemel
3 dl rugmel
2 dl havregryn
1 dl 5-kornsblanding
15 g gær
3 spsk olie
1 tsk salt
1 spsk honning

dag 2:
*1 dl hvedemel (til formning)
*1 dl solsikkekerner (til pynt)

rør gæren ud i mælken. tilsæt de øvrige ingredienserne og rør den våde dej sammen. fortvivl ikke – dejen skal være meget klistret. sæt dejen på køl, tildækket i en stor skål, så der er plads til, at den kan hæve. lad dejen hæve natten over, eller omkring 12 timer.

dag 2. tænd ovnen på 225 grader og sæt en bageplade derind. hæld 1 dl mel ud på bordet og saml forsigtigt dejen deri. brug en spatel eller kniv og del dejen i ca. 15 lige store stykker. vend dem i melet, pensl med vand og drys med solsikkekerner. mine solsikkekerne kom på bollernes bund denne gang. sæt bollerne på den varme bageplade og bag dem midt i ovnen i ca. 20 min. de skal være gyldne og sprøde på toppen. men hold øje med dem. bagetiden er forskellig fra ovn til ovn – og min ovn er ikke super god,så måske er 15 min nok hos dig.

 photo IMG_7326_zpseb821fbd.jpg
 photo IMG_7328_zps4816c8ca.jpg
 photo IMG_7329_zpsb865caea.jpg

2

  • Karina

    Nu har jeg prøvet at bage efter den her opskrift, og det er det værste makværk, jeg nogensinde har stået med. Dejen var klistret, boller triste og grå. Kan på ingen måde anbefales.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

mac and cheese